Suoraan sisältöön

Kuntoutussäätiö tukee järjestöjen itsearviointia myös jatkossa

Kuntoutussäätiön ARTSI-toiminta tarjoaa sosiaali- ja terveysalojen järjestöille tukea oman toiminnan arviointiin ja kehittämiseen.

RAY:n kohdennetulla toiminta-avustuksella rahoitettu toiminta on jatkoa tänä vuonna päättyneelle ARTSI-projektille (2013–2016). Projektissa luotiin itsearviointimalli ja palautteenkeruun työkaluja, joita hyödynnetään nyt vakiintuneessa kehittämistyössä.

”Kuntoutussäätiön strategiassa korostetaan kuntoutuja- ja järjestöpitoisuutta. Kaiken säätiön toiminnan tulee olla käytäntöä hyödyttävää ja kuntoutusta käytännössä uudistavaa. ARTSI on hyvä esimerkki toiminnasta, jossa yhdistyy tutkimus ja käytäntöön vietävät parannukset”, Kuntoutussäätiön toimitusjohtaja Soile Kuitunen sanoo.

”ARTSI-projektin mallit on kehitetty yhteistyössä erityyppisten järjestöjen kanssa, jolloin mallit ja työkalut vastaavat erilaisiin arviointiin liittyviä tarpeisiin ja haasteisiin. Samalla on viety arvioivaa työotetta osaksi järjestöjen jokapäiväistä työtä”, toimintaa toteuttavat Mikko Henriksson ja Outi Linnolahti toteavat.

Sote-uudistus lisää oman toiminnan arvioinnin tärkeyttä

ARTSI-toiminta on suunnattu pienille järjestöille, joissa on 1-10 palkattua työntekijää. Yhteinen kehittämistyö järjestön ja ARTSIn asiantuntijoiden kanssa kestää noin vuoden, jonka aikana kokeillaan kehitettyjä palautteenkeruun ja itsearvioinnin malleja käytännössä.

ARTSIssa mukana olleet järjestöt kokoontuivat keväällä jakamaan arviointikokemuksiaan, syyskuussa kehittämistyön aloittavat uudet järjestöt.
ARTSIssa mukana olleet järjestöt kokoontuivat keväällä jakamaan arviointikokemuksiaan, syyskuussa kehittämistyön aloittavat uudet järjestöt.

Soile Kuitunen muistuttaa, että ARTSI auttaa myös järjestökentän näkyväksi tekemisessä, sillä järjestöjen rooleista ja toiminnan hyödyistä tiedetään edelleen liian vähän.

”Järjestöille oman toiminnan jatkuva arviointi ja vaikuttavuuden parantaminen on entistä tärkeämpää kun sote-uudistus toteutuu. Valinnanvapauden myötä asiakkaat pääsevät valitsemaan palvelutuottajansa paljon vapaammin kuin tällä hetkellä on mahdollista. Kaikkien palvelutuottajien tulee myös avata oman toimintansa kustannusvaikuttavuus, tehokkuus ja vaikuttavuus”, Kuitunen kertoo.

”ARTSIn avulla järjestöjen ymmärrys oman toimintansa tuloksista ja hyödyistä vahvistuu. ARTSI voi myös tukea kokonaisvaltaisen seuranta- ja raportointijärjestelmän aikaansaamisessa, joka tarvitaan sote-uudistuksen myötä viimeistään vuonna 2018.”

Syyskuun alussa toiminnassa aloittavat uudet järjestöt, joihin voit tutustua täältä.

Lisätiedot:

Mikko Henriksson, tutkija
mikko.henriksson(at)kuntoutussaatio.fi
puh. 044 781 3105

Outi Linnolahti, projektisuunnittelija
outi.linnolahti(at)kuntoutussaatio.fi
puh. 040 556 7351


Sisältö päivitetty 06.09.2016

Jaa sivu!

Simple Share Buttons