Kysely: Sote-uudistus on mahdollisuus uudistaa kuntoutusta
Tulevaisuuden innovaatiot löytyvät yhteistyöstä, asiakkailta ja teknologiasta. Kuntoutus tulisi saada vahvemmin esille sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen, ja sen avulla on mahdollista saada aikaan säästöjä sekä ylläpitää ja vahvistaa työ- ja toimintakykyä.
Tiedot perustuvat Kuntoutussäätiön ja työeläkeyhtiö Varman kuntoutuksen ammattilaisille suunnattuun kyselyyn kuntoutuksen mahdollisuuksista ja uhkista tulevassa sote-maailmassa. Sote-uudistus koetaan mahdollisuudeksi yhtenäistää kuntoutusjärjestelmää ja edistää yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Yksi toistuva sote-uudistukseen liittyvä huoli on, että kuntoutusta ei uudisteta.
– Sote on kuntoutukselle iso mahdollisuus. Kun palvelun tilaajat vähenevät ja kun kuntien rooli siirtyy sote-alueelle, kuntoutus saadaan kytkettyä tiiviimmin mukaan hoitokäytäntöihin. Näin kuntoutuksen ajoituskin hoitoketjussa paranee, sanoo Varman ylilääkäri Jukka Kivekäs.
Kuntoutus selvemmin sote-uudistukseen
Kyselyn mukaan päättäjät tuntevat kuntoutuksen kokonaisuutta huonosti, eikä sitä ole tuotu kattavasti esille sote-uudistuksessa. Alan ammattilaiset ovat huolissaan päättäjien kuntoutukseen liittyvästä asiantuntemuksesta ja kyvystä hahmottaa hajanaista järjestelmää. Kuntoutus nähdään usein vain pienenä osana sairaanhoitoa, eikä sen vaikutusta kustannussäästöihin tunnisteta riittävästi.
– Vastaajien kommenteissa korostuu se, kuinka tärkeää on viestiä päättäjien suuntaan tutkittua tietoa kuntoutuksen mahdollisuuksista sekä hyödyistä yksilön ja koko yhteiskunnan kannalta, tutkimuksesta vastaava johtaja Riikka Shemeikka Kuntoutussäätiöstä sanoo.
Eri kuntoutusmuodoista Kelan kuntoutus ja työeläkekuntoutus koettiin toimivimmiksi; sosiaalihuollon kuntoutus sai heikoimman arvion. Kelan kuntoutusta on myös esitetty siirrettäväksi osittain sote-alueelle.
– Sote-uudistuksen myötä kuntoutuksen valtakunnallinen ohjaus on uusi asia. Soteen liittyvä valinnanvapaus pitäisi vielä kuntoutuksen osalta täsmentää. Kyselyyn vastanneet toivovat, että kuntoutujan ääni tulee selvemmin esille, kertoo Jukka Kivekäs.
Kuntoutus on yhteiskunnallisesti vaikuttavaa toimintaa. Se tuottaa hyvinvointia, parempaa toimintakykyä, osallisuutta ja työkykyä. Kuntoutus säästää sosiaali- ja terveydenhuollon ja koko yhteiskunnan kuluja sekä pidentää työuria.
Kuntoutussäätiö ja Varma toteuttivat laajan kyselyn kuntoutuksen asiantuntijoille yli sektori- ja kuntarajojen. Kysely lähetettiin yli 3 000:lle kuntoutusalan ammattilaiselle, joista noin 700 vastasi kyselyyn. Tarkoituksena oli kartoittaa asiantuntijoiden näkemyksiä kuntoutuksen kehittämisestä erityisesti sote-uudistuksessa.
Lisätietoa:
- Tutkimuksesta vastaava johtaja Riikka Shemeikka, Kuntoutussäätiö, puh. 044 781 3102, riikka.shemeikka@kuntoutussaatio.fi
- Ylilääkäri Jukka Kivekäs, Varma, puh. 040 487 4225, jukka.kivekas@varma.fi
Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma on Suomen vakavaraisin työeläkeyhtiö ja suurin yksityinen sijoittaja. Yhtiö vastaa yksityisellä sektorilla noin 860 000 henkilön työeläketurvasta. Vuonna 2015 Varman maksutulo oli 4,6 miljardia euroa, ja yhtiö maksoi eläkkeitä 5,2 miljardia euroa. Varman sijoitusten arvo oli vuoden 2015 lopussa 41,3 miljardia euroa.
Kuntoutussäätiö on kuntoutuksen suunnannäyttäjä. Osaamisalueemme ovat kestävä työ ja työkyky, paras toimintakyky ja terveys sekä vahvistuva kansalaisyhteiskunta. Tähtäämme kuntoutuksen Living Labiksi: kuntoutusjärjestelmän konkreettiseksi uudistajaksi ja uudistumisen välineiden tuottajaksi koko Suomelle.
Jaa sivu!