Suoraan sisältöön

Väitös: Mielenterveyspotilaan kuntoutuminen oman elämänsä toimijaksi ja asiantuntijaksi

Tutkimus kertoo selviytymistarinan, jossa kuntoutuminen oli mahdollista, kun kuntoutujan oman elämän asiantuntijuus otettiin mukaan kuntoutumisen hoitoprosessiin. Väitös korostaa myös vertaistuen ja kokemusasiantuntijuuden mahdollisuuksia yksilölle ja palvelujärjestelmälle.

Valtiotieteiden lisensiaatti Päivi Rissanen tutkii väitöksessään psyykkisen sairastumisen ja kuntoutumisen prossia omakohtaisen kokemuksen kautta. Väitöstutkimus antaa tietoa sairastumisen ja kuntoutumisen prosessista yksilön identiteetin kannalta: kuinka tutkijasta tuli ensin potilas, sitten kuntoutuja ja kokemusasiantuntija.

”Kuntoutumisen prosessissa oli tärkeää vuorovaikutus, kohtaaminen, vertaistuki, mielekäs toiminta, toivon herääminen ja omien kokemusten reflektoiminen”, Rissanen toteaa.

Lue Toivoton tapaus? — autoetnografia sairastumisesta ja kuntoutumisesta -tutkimus (pdf).


Sisältö päivitetty 13.04.2021

Jaa sivu!

Simple Share Buttons