Suoraan sisältöön

Kuntoutussäätiön tutkija Ulla Buchertin ajankohtainen väitöstutkimus kiinnosti

Vastaväittäjänä toimi professori emerita Leena Eräsaari Jyväskylän yliopistosta ja kustoksena professori Ilkka Arminen. Ajankohtaista väitöstä saapui seuraamaan täysi salillinen kuulijoita.

Tutkimuksessaan Ulla Buchert osoittaa, että julkisten hyvinvointipalveluiden ammattilaiset toteuttavat maahanmuuttajuuden institutionaalisten kategorioiden avulla työnjakoja. Niiden avulla he kykenevät ottamaan julkisten hyvinvointipalvelujen piiriin asiakkaita, jotka ovat muutoin vaarassa jäädä palvelujen ulkopuolelle.

Toisaalta ammattilaiset tulevat kuitenkin jakaneeksi hyvinvointipalvelujen järjestelmän maahanmuuttajuutta ja ei-maahanmuuttajuutta koskevaan osaan. ”Jako tavallaan vapauttaa jälkimmäisen tarpeesta mukautua maahanmuuton myötä lisääntyneeseen moninaisuuteen, tuottaa maahanmuuttajuuteen liitettäville asiakkaille stigmoja ja toiseutta sekä saa aikaan palvelujärjestelmään umpikujia”, väitöksessä todetaan.

”Ei ole tarpeen nimetä asiakkaita, ammatillista työtä ja palveluja maahanmuuttajuuteen liittyviksi, vaikka julkisten hyvinvointipalvelujen onkin kyettävä mukautumaan nykyistä paremmin maahanmuuton myötä lisääntyneeseen monimuotoisuuteen ja kohtelemaan asiakkaitaan yhdenvertaisesti.”


Sisältö päivitetty 09.04.2021

Jaa sivu!

Simple Share Buttons