Suoraan sisältöön

SOSTE ja Kuntoutussäätiö perustavat kaikille avoimen kuntoutusverkoston

Kuntoutusjärjestelmän kokonaisuudistus on kirjattu hallitusohjelmaan, jossa korostetaan myös osatyökykyisten työllistämistä ja työelämään kuntoutumista. Järjestöjen mukaan kuntoutukseen tarvitaan isoja muutoksia ja uudistamisessa riittää haasteita.

”Terveydenhuollon järjestelmässä iso osa kustannuksista syntyy hoidon odottelusta ja siitä, ettei hoidon jälkeinen kuntoutus toimi. Vain 49 % järjestöjen kuntoutusammattilaisista arvioi, että kuntoutus on nykyisin tuloksellista. Vaikuttavuuden osalta meillä on vain hajatietoja”, tiivistää kuntoutusverkoston puheenjohtaja Pekka Lapinleimu.

”Järjestöillä on paljon asiantuntemusta siitä, mitä asiakaslähtöisyys kuntoutuspalveluissa ja -ohjauksessa käytännössä tarkoittaa. Järjestöt itsekin työllistävät ison määrän työhön kuntoutujia”, hän sanoo.

”Työelämän ulkopuolella olevien ihmisten on vaikeaa päästä kuntoutukseen. Heikoimmassa asemassa olevat jäävät syrjään myös kuntoutuksesta, mikä kärjistää hyvinvointieroja entisestään ja lisää yhteiskunnan kustannuksia”, Lapinleimu toteaa.

”Harkinnanvaraiseen kuntoutukseen varatut rahat vähenevät olennaisesti. Työkykyä ylläpitävää varhaisen vaiheen kuntoutusta karsitaan. Samalla kuitenkin korostetaan hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamista sekä vaikuttavampaa työllistämistä ja työhön kuntoutumista”, hän sanoo.

”Myös kilpailutus haastaa kuntoutuksen toimijoita.”

Järjestöjen mukaan kuntoutusuudistukseen vaikuttamiseen tarvitaan kaikkien kuntoutuksen toimijoiden yhteistyötä.

Uuteen kuntoutusverkostoon ovat tervetulleita kaikki järjestöt, joiden jäseniä ja asiakasryhmiä kuntoutuksen kysymykset koskettavat, kuten potilas-, mielenterveys- ja päihdejärjestöjä. Myös ne järjestöt, jotka itse työllistävät kuntoutujia, voivat hyötyä verkostosta.

Kuntoutusverkosto aloittaa toimintansa kesälomien jälkeen.

Lisätietoja

  • kuntoutusverkoston puheenjohtaja Pekka Lapinleimu, Kuuloliitto,
    puh. 040 823 2471, pekka.lapinleimu @ kuuloliitto.fi
  • erityisasiantuntija Päivi Opari, SOSTE,
    puh. 040 588 6154, paivi.opari @ soste.fi
  • toimitusjohtaja Soile Kuitunen, Kuntoutussäätiö,
    puh. 044 781 3117, soile.kuitunen @ kuntoutussaatio.fi

Sisältö päivitetty 13.04.2021

Jaa sivu!

Simple Share Buttons