Suoraan sisältöön

Kuntoutussäätiökin mukana – Päihde- ja mielenterveysjärjestöt ensimmäistä kertaa yhdessä kehittämään tutkimustoimintaa

Kuvassa (vasemmalta) Päivi Rissanen (Mielenterveyden keskusliitto), Jouni Puumalainen (Mielenterveyden keskusliitto/Kuntoutussäätiö), Jouni Tourunen (A-klinikkasäätiö), Sari Valjakka (Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry) ja Tuuli Pitkänen (A-klinikkasäätiö).

Näistä lähtökohdista on käynnistetty A-klinikkasäätiön koordinoima päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelma, jota rahoittaa Raha-automaattiyhdistys. Mukana on kaikkiaan kymmenen järjestöä sekä Diakonia-ammattikorkeakoulu.

Hankkeessa tutkijoina ovat Sari Valjakka (Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry), Tuuli Pitkänen (A-klinikkasäätiö), Päivi Rissanen (Mielenterveyden keskusliitto) ja Jouni Puumalainen (Mielenterveyden keskusliitto/Kuntoutussäätiö). Hankekoordinaattorina toimii A-klinikkasäätiön tutkimuspäällikkö Jouni Tourunen.

Tutkimusohjelmassa tuotetaan tietoa järjestöjen toiminnasta, järjestöjen tavoittamien ihmisten tilanteesta ja kokemusasiantuntijuudesta järjestöissä.

Mukana olevat tutkijat toivovat yksimielisesti, että tutkimusyhteistyö järjestöjen kesken vahvistuu.

”Odotan myös, että tutkimus tekee järjestöjen työtä näkyvämmäksi. Järjestöt toimivat lähellä ihmisiä ja heidän arkeaan”, Sari Valjakka toteaa.

Myös Tuuli Pitkänen korostaa yksittäisen ihmisen osuutta ja ääntä tutkimuksessa. Päivi Rissanen ja Jouni Puumalainen näkevät lisäksi vertaistukeen sekä kokemusasiantuntijuuteen liittyvien käsitteiden selkeyttämisen tärkeinä tehtävinä.

Ohjelmassa toteutetaan kuusi yhteistä tutkimushanketta, yhteisiä järjestötyöpajoja ja kansallisia tutkimusseminaareja. Ensimmäinen järjestötyöpaja järjestetään tiistaina 18.8.2015 Diakonia-ammattikorkeakoululla Helsingissä. Ensimmäiset tutkimustuotokset on tarkoitus julkaista syksyllä 2015.

Lisätietoa

tutkimuspäällikkö Jouni Tourunen, jouni.tourunen(at)a-klinikka.fi

Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelma on mukana EHYT ry:n ja Ehkäisevän päihdetyön verkoston järjestämillä Päihdepäivillä Helsingin Kulttuuritalolla 19.–20.5.2015. Tervetuloa tutustumaan tutkimusohjelmaan ja keskustelemaan tutkijoiden kanssa maksuttomalla näyttelyalueella!

Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen nelivuotisessa tutkimusohjelmassa (2015–18) ovat mukana A-klinikkasäätiö, A-Kiltojen Liitto ry, Diakonia-ammattikorkeakoulu, EHYT ry, FinFami – Uusimaa ry,  Irti Huumeista ry, Kuntoutussäätiö, Mielenterveyden keskusliitto, Omaiset Huumetyön Tukena ry, Sininauhaliitto ja Suomen Mielenterveysseura.


Sisältö päivitetty 07.04.2021

Jaa sivu!

WordPress PopUp Plugin
Simple Share Buttons