Suoraan sisältöön

Kokemusasiantuntija auttaa kuntoutujaa, ammattilaista – ja itseään

kokemusasiantuntijaoppaan kansiKokemusasiantuntija osallistuu käytännön asiakas- ja potilastyöhön, sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä näiden alojen ammatillisen koulutuksen kehittämiseen. Kokemusasiantuntijaa kuulemalla ammattityöntekijät saavat arjen kokemuksiin perustuvaa tietoa. Näin ammattilaiset voivat ymmärtää paremmin asiakkaidensa odotuksia ja tarpeita.

”Parhaimmillaan yhteistyö kokemusasiantuntijoiden kanssa auttaa uudistamaan palveluita. Kokemuksellinen ja omakohtainen tieto sairaudesta tai vaikkapa päihderiippuvuudesta toipumisesta sekä palveluiden käytöstä ja kuntoutujien arjesta voi auttaa hoidon, sosiaalialan ja kuntoutuksen ammattilaisia sekä päätöksentekijöitä oivaltamaan oman roolinsa uudella tavalla”, kertoo Kuntoutussäätiön erikoistutkija Outi Hietala.

”Toiminta on myös kokemusasiantuntijoille voimaannuttavaa: kohtalontovereiden auttamisen myötä ja ammattilaisten rinnalla työskennellessä omat, usein vaikeatkin kokemukset voivat saada uutta merkitystä.”

Hietala on yhdessä kokemustutkija Päivi Rissasen kanssa koonnut ensimmäisen kokemusasiantuntijatoiminnan perusasioihin paneutuvan oppaan.

Lataa opas verkosta.

Siinä kuvataan lähinnä julkisella sektorilla sekä päihde- ja mielenterveyskentällä tapahtuvan kokemusasiantuntijatoiminnan lähtökohtia, kokemusasiantuntijoiden koulutusta ja työtehtäviä, asemaa ja korvauskäytäntöjä.

Oman haasteensa toiminnassa muodostaa se, miten kokemusasiantuntijoiden työstään saamat korvaukset yhdistetään heille maksettuihin sosiaalietuuksiin sekä miten niitä verotetaan.

Opas palvelee kaikkia kokemusasiantuntemuksen parissa toimivia ja asiaa opettelevia, niin kokemusasiantuntijoita kuin ammattilaisia.

Oppaan tiedot

Kokemusasiantuntija – hoidon ja avun kohteesta omien kokemusten jakajaksi sekä palveluiden kehittäjäksi. Opas kokemusasiantuntijatoiminnasta. Kuntoutussäätiö ja Mielenterveyden keskusliitto.

Lataa opas verkosta.


Sisältö päivitetty 16.04.2021

Jaa sivu!

Simple Share Buttons