Suoraan sisältöön

Kohti kuntoutuspäiviä, osa 13: Sairaalaklovnit osana lasten kuntouttavaa hoitoa

Sairaalaklovnit ry on yhdistys, jonka kouluttamat artistit vierailevat sairaaloissa ilahduttamassa lapsipotilaita ja heidän perheitään. Klovnien vierailut antavat luvan hyvälle mielelle, hulluttelulle ja vapauttavalle naurulle keskellä sairaalan arkipäivää.

Sairaalaklovnit ry:n toiminnanjohtaja Aino Viertolan mukaan sairaalaklovnien toiminnan tarkoituksena on tuottaa iloa ja auttaa lasta käsittelemään sairaalassaoloon liittyviä pelkoja huumorin avulla. Pitkäaikaispotilaille ja heidän perheilleen klovnien säännölliset vierailut muodostavat ainutlaatuisen tuen sairaalassaoloajalle. Oman ilon lisäksi lapselle voi olla hyvin tärkeää nähdä myös äidin tai isän vaihteeksi nauravan vedet silmissä murehtimisen sijaan.

Klovnien työ perustuu läsnäoloon, improvisaatioon ja yleiseen hölmöilyyn. Se on luonteeltaan paljon herkempää ja pienimuotoisempaa kuin perinteinen sirkusklovneria. Sairaalaklovnin tärkein ominaisuus onkin kyky lukea tilanteita ja aistia, mikä ilahduttaisi lasta parhaiten juuri sillä hetkellä. Naurun ja hölmöilyn takana työn syvempi tavoite on tukea perheiden hyvinvointia ja vahvistaa lapsen minäkuvaa luomalla pieniä yhteisiä hyvän mielen hetkiä, joista säilyy positiivinen muisto pitkään.

Toiminta tapahtuu aina yhteistyössä henkilökunnan kanssa ja lapsen ehdoilla kunnioittaen hänen tahtoaan, vointiaan sekä perheen tilannetta. Artistit ovat koulutettuja toimimaan sairaalaympäristössä ja heitä koskevat kaikki samat hygienia- ja vaitiolosäännöt kuin muutakin henkilökuntaa. Tämä mahdollistaa vierailut myös kaikkein vaativimmilla osastoilla ja eristyshuoneissa.

Klovnit käyvät potilashuoneissa tapaamassa kutakin lasta henkilökohtaisesti. Osastolle tultaessa klovnit kerrotaan taustatietoja lapsista, jotta he osaavat toimia hienotunteisesti ja oikein kunkin lapsen kohdalla. Vuosittain yleisöä on noin 45 000 henkilöä, johon sisältyy lapsia ja vanhempia sekä hoitohenkilökuntaa. Viikoittaista toimintaa on kaikissa Suomen yliopistollisissa sairaaloissa ja kuukausittaisia vierailuja tehdään myös muutamiin keskussairaaloihin.

Sairaalaklovnien toiminta mahdollistetaan kokonaan avustuksilla ja lahjoituksilla.
Tervetuloa kuntoutuspäiville näkemään ja kuulemaan lisää sairaalaklovnien kuntouttavasta työstä!

Sarjassa esitellään Valtakunnallisilla kuntoutuspäivillä esiintyviä asiantuntijoita ja aiheita. Edellisessä osassa vuorossa EVA:n tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.


Sisältö päivitetty 09.04.2021

Jaa sivu!

Simple Share Buttons