Järjestöjen mukaan ARTSI-projekti toi systemaattisuutta ja hyödyllisiä työkaluja itsearviointiin

Projektipäällikkö Mikko Henriksson ja arviointipäällikkö Henna Harju tarjosivat eväitä jatkoon arviointia varten ARTSI-projektiin osallistuneille järjestöille.ARTSI-projekti (arviointi ja tiedon tuottaminen systemaattiseksi sosiaali- ja terveysalojen järjestöihin) on poikinut pienille sosiaali- ja terveysalan järjestöille paljon uusia hyödyllisiä malleja itsearviointiin, palautteen keräämiseen ja sen hyödyntämiseen.
”Arvioinnin kehityksellä on ollut merkitystä koko toiminnan suunnitteluun. Tärkeää on myös tiedostaa kaikki se, mitä vielä voisi kehittää. Siitähän koko prosessi alkaa”, kertoo toiminnanjohtaja Katja Laine Sydänlapset ja -aikuiset ry:stä.
Hän jatkaa, että palautetta yhdistyksen toiminnasta on aiemminkin saatu paljon, mutta sen keräämisen systemaattisuudessa ja jatkotyöstössä on ollut puutteita. ARTSIn myötä yhdistys on saanut neuvoja molempiin sekä sitä kautta koko yhdistyksen toiminnan kehittämiseen.
Stop Huumeille ry:n hallintojohtaja Mytty Messmerin mukaan yhtenäistetty palautteen kerääminen antaa tärkeää tietoa siitä, miten toiminta palvelee asiakkaita, ja miten asiakkaat kokevat toiminnan vaikuttavuuden. Tieto vaikuttavuudesta on edellytys toiminnan jatkuvuudelle rahoittajan näkökulmasta.
Päätöstapaamisessa palautteen keräämisen ja arviointiprosessin näkyväksi tekeminen sai kiitosta useilta toimijoilta. Toisaalta pienillä henkilöstöresursseilla pyöritettävässä toiminnassa ajan löytäminen kehittämistyölle on saattanut tuntua haastavalta. Osallistujat pohtivat tapaamisessa laajemmin myös järjestöjen hallitusten parempaa hyödyntämistä ja sitouttamista toimintaan sekä sidosryhmien roolia toiminnassa.
ARTSI-projektin kehittämistyöhön valitaan vuosittain uudet järjestöt. Tarkoituksena on kehittää kunkin järjestön kanssa tiiviissä yhteistyössä konkreettiset mallit järjestön itsearvioinnin toteuttamiseen sekä palautteen keräämiseen eri näkökulmista. Kehittämistyö uusien järjestöjen kanssa alkaa helmikuussa 2015.
Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama projekti jatkuu kesään 2016 saakka.
Teksti ja kuva
Terhi Korkiala
Korkeakouluharjoittelija
Kuntoutussäätiö
Jaa sivu!