Suoraan sisältöön

Kohti Kuntoutuspäiviä, osa 11: Kuntoutus sote-uudistuksen myllerryksessä

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus on saanut alan toimijat valppaiksi jokaisen ammattiryhmän ja sairausryhmän pohtiessa omalla kohdallaan mitä nämä muutokset itselle tarkoittavat tulevaisuudessa.

Näihin päiviin asti kuntoutus ei ole valtakunnallisesti ollut juuri kenenkään hoidettavana, vaan sopivaa vastuutahoa on haettu pirstaleisesta palveluviidakosta.

Kuntoutuksen asemasta sote-rakenne ja -rahoitusuudistuksissa kertoo kuntoutuspäivillä valtiotieteiden tohtori Juhani S. Lehto. Lehto toimii tällä hetkellä sosiaali- ja terveydenhuollon vierailevana professorina Helsingin yliopistossa sekä sosiaali- ja terveyspolitiikan emeritusprofessorina Tampereen yliopistossa.

”Jos sote-rakenneuudistus ja -rahoitusuudistus aikaansaavat luvatut tavoitteensa samaan henkilöön kohdistuvien monien eri palvelujen paremmasta integraatiosta, kuntoutus lienee yksi tärkeimmistä uudistuksen hyötyjistä”, Lehto arvioi.

”Jos taas rahoituksen monikanavaisuuden aiheuttamien tasa-arvoa ja yhteistyötä heikentävien taloudellisten kannustimien oikaiseminen onnistuu rahoitusuudistuksella, on kuntoutus myös yksi tärkeimmistä hyötyjistä. Kysymys kuuluukin, ovatko uudistusten tavoitteet mahdollisia saavuttaa esitetyillä ratkaisuilla”, Lehto jatkaa.

Juhani S. Lehto osallistuu Kuntoutuspäivillä työryhmään Kuntoutus sote-uudistuksen myllerryksessä.

Sarjassa esitellään Valtakunnallisilla kuntoutuspäivillä esiintyviä asiantuntijoita ja aiheita. Edellisessä osassa vuorossa oli professori Oskar Mittag Freiburgin yliopiston lääketieteellisestä keskuksesta, Saksasta.

Valtakunnalliset kuntoutuspäivät 9.–10.3.2015 Helsingin Messukeskuksessa. Teema on Kuntoutuspolkuja.


Sisältö päivitetty 09.04.2021

Jaa sivu!

Simple Share Buttons