Suoraan sisältöön

Kohti Kuntoutuspäiviä, osa 7: Työ- ja toimintakyvyn arviointi vaatii monialaista yhteistyötä

Kerättären kehittämää monialaista ICF-viitekehykseen perustuvaa arviointimallia sovellettiin ja jatkokehitettiin Paltamon Työtä kaikille -hankkeessa, jonka tavoitteena oli täystyöllisyys.

”Sairauslähtöinen työkyvyn arviointi ei sovellu tilanteisiin, joissa sairaudet ovat kroonistuneet tai jos toimintakykyongelmat ovat monimuotoisia. Sairauskeskeinen työkyvyn arviointi hukkaa oleellisia toimintakyvyn kohentamisen kontekstuaalisia ja yksilöllisiä mahdollisuuksia. Työkyky ei selviä terveystarkastuksissa, koska toimintakyky ei ole sama asia kuin terveys”, Kerätär kertoo.

Hän on aiemmassa työssään arvioinut yli 4000 pitkäaikaistyöttömän työkyvyn ja kuntoutustarpeen. Kokemukseensa nojaten Kerätär eritteleekin terveystarkastusten tehtävän olevan lähinnä terveyden edistäminen ja sairauksien ehkäiseminen. Sen sijaan työ- ja toimintakyky näkyvät parhaiten työssä tai muussa toiminnassa, esimerkiksi opiskelussa. Jos toimintakyky näissä on heikentynyt, lääkärin tehtävä on selvittää, johtuuko tämä heikentyminen jostakin sairaudesta ja voidaanko tilaa jotenkin hoitaa kuntoutuksella.

”Lääkäri tarvitsee lääketieteellisten, terveydentilaan liittyvien ja ympäristöä koskevien tietojen lisäksi tietoa sekä asiakkaan aiemmasta ja nykyisestä selviytymisestä, suorituksista ja osallistumisesta että tietoa asiakkaasta itsestään yksilönä”, Kerätär jatkaa.

”Esimerkiksi Paltamon täystyöllisyyshankkeessa nämä tiedot kerättiin monialaisen työryhmän avulla”, hän lisää.

Raija Kerätär on aiemmassa työssään arvioinut yli 4000 pitkäaikaistyöttömän työkyvyn ja kuntoutustarpeen. Hän osallistuu Kuntoutuspäivillä yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa järjestettävään työryhmään ”Miten jatkaa työuraa osatyökykyisenä?”

Sarjassa esitellään Valtakunnallisilla kuntoutuspäivillä esiintyviä asiantuntijoita ja aiheita. Edellisessä osassa vuorossa oli sosiaalinen kuntoutus Vantaalla.

Valtakunnalliset kuntoutuspäivät 9.–10.3.2015 Helsingin Messukeskuksessa.

Teema on Kuntoutuspolkuja.

 


Sisältö päivitetty 09.04.2021

Jaa sivu!

Simple Share Buttons