Suoraan sisältöön

Oppimisvalmennuksen lähtökohtana nuoren omat tarpeet

Pienikin tsemppi voi muuttaa kaiken

Oppimisvalmentaja Nina Vuorio kertoi kokemuksia Kuntoutussäätiössä järjestystä oppimisvalmennuksesta.

Yli 20 nuorta aikuista on tähän mennessä osallistunut yksilövalmennukseen. Lisäksi valmennusta on tehty ryhmämuotoisena. Lähettäviä tahoja ovat mm. Vamos-palvelukokonaisuus, työvoiman palvelukeskus Duuri, vanhemmat, asiakkaan oma työpaikka tai Kuntoutussäätiön omat palvelut (Askel, Ammatillinen kuntoutuskurssi).

Oppimisvalmennukseen osallistuneiden taustalla on usein masennusta, ahdistusta, päihteitä, rikkinäisiä perheitä, koulukiusaamista tai erityisluokka. Työttömäksi ilmoittautuminen on koettu vaikeaksi.

Valmennuksessa on esimerkiksi pyritty vahvistamaan itseluottamusta sekä harjoiteltu työhaastatteluihin ja pääsykokeisiin valmistautumista. Ryhmätapaamisissa on treenattu opiskelutaitoja ja muistitekniikoita sekä opeteltu herättämään ja pitämään yllä motivaatiota.

Joskus pienikin tsemppi muuttaa kaiken, Vuorio korosti.

Lataa Nina Vuorion esitys tästä linkistä.

Opintojen keskeyttäminen johtaa helposti ongelmiin

Kuntoutussäätiön tutkija Johanna Korkeamäki kertoi, että suorittamatta jääneiden opintojen taustalla on yleensä useita syitä. Näitä voivat olla esimerkiksi opiskeluvaikeudet, opintojen kokeminen merkityksettöminä ja vaikeus tulla toimeen opettajien tai koulukavereiden kanssa.

Opintojen keskeyttämisellä voi olla vakavia seurauksia. Vuonna 1987 syntyneistä noin viidennes oli ilman toisen asteen koulutusta. Heistä yli puolet oli saanut toimeentulotukea. Pojista kolmannes ja tytöistä lähes puolet oli käyttänyt psyykelääkkeitä. Kouluttamattomista pojista kolmannes oli tuomittu rikoksesta tai rikoksista.

Koulutuksella on merkitystä: useissa tutkimuksissa on havaittu, että koulutus yhdistyy parempaan työllisyyteen, hyvinvointiin ja terveyteen, Korkeamäki kertoi.

Lataa Johanna Korkeamäen esitys tästä linkistä.

Lisätietoa

Oppimisvalmentaja Nina Vuorio

 


Kuntoutusäätiö on järjestänyt oppimisvalmennusta elokuusta 2014 alkaen. Oppimisvalmennukseen voi hakeutua koska tahansa. Oppimisvalmennusta järjestetään sekä lyhyenä neuvontana että pidempikestoisena valmennuksena osallistujien tarpeen mukaan. Valmennus on maksutonta.
Toiminta on osa opetus- ja kulttuuriministeriön vuosina 2013–2016 rahoittamaa nuorten aikuisten osaamisohjelmaa (NAO) ja osallistujille maksutonta.


Sisältö päivitetty 06.04.2021

Jaa sivu!

Simple Share Buttons