Suoraan sisältöön

PURA-hankkeen avulla päihdekuntoutus osaksi nuorten ammatillista kuntoutusta

PURA -toiminnasta työkyky on elokuussa 2014 käynnistynyt Kelan rahoittama kehittämishanke.

Siinä kehitetään nuorten ammatillisen kuntoutuksen toteutumista edistävää uudenlaista kuntoutusta, jolla pyritään edistämään syrjäytymisvaarassa olevien nuorten työelämään sijoittumista.
Kehittämishankkeesta vastaa Hengitysliiton Sytyke Centre ja kehittämistyötä tukevasta tutkimuksesta Kuntoutussäätiö.

Aiemmin Kelan ammatilliseen kuntoutukseen pääseminen on edellyttänyt nuorelta, että päihdeongelma on ensin hoidettu kuntoon. Hankkeessa päihdekuntoutusta tarjotaan nyt ensi kertaa ammatillisen kuntoutuksen rinnalla.

”Nuorten työttömyyteen liittyvästä toimettomuudesta voi seurata päihteidenkäytön lisääntymistä. Tämä on syytä ottaa huomioon erityisesti työttömille nuorille suunnatuissa palveluissa ja etsiä keinoja puuttua nuorten työ- ja toimintakykyä haittaavaan päihteidenkäyttöön ajoissa”, painottaa PURA-hankkeen tutkimuksesta vastaava Kuntoutussäätiön erikoistutkija Minna Mattila-Aalto.

Hankkeessa Hengitysliiton Sytyke-Centre järjestää yhdessä Kelan, Peruspalvelukuntayhtymä Kallio ja Avominne-päihdeklinikka 17–28-vuotiaille työpajanuorille ammatillista ja päihdekuntoutusta kehittäen uudenlaista yhteiskuntatakuuseen soveltuvaa kuntoutusmallia ja alueellista viranomaisyhteistyötä. Tavoitteena on löytää keinoja päihdeongelmien ja elämänhallinnan pulmien ratkaisemiseksi, jotta nuorten edellytykset sitoutua ammatilliseen kuntoutukseen paranisivat.

”Hankkeella haetaan tietoa ja tuntumaa siitä, sitouttaako toiminta, jossa työkykyarvioinnin ja -valmennuksen rinnalla tarjotaan päihdekuntoutusta, nuoria paremmin kuntoutukseen. Lisäksi tutkitaan, ketkä hyötyvät tämäntyyppisestä palvelusta”, kertoo Kelan suunnittelija Hanna Pakkala.

Hanke jatkuu vuoden 2017 kevääseen asti.


Sisältö päivitetty 16.04.2021

Jaa sivu!

Simple Share Buttons