Suoraan sisältöön

Arviointi on parhaimmillaan avointa ajatustenvaihtoa ja totutun tekemisen haastamista

Kuntoutussäätiön arviointi- ja koulutusyksikkö arvioi vuosina 2010–2013 työ- ja elinkeinoministeriön toimeksiannosta kehittämisohjelmaa, jossa kehitettiin työvoiman maahanmuuton toimintatapoja ja palveluita. Arvioinnin loppuraportti valmistui loppuvuodesta 2013.  Työ- ja elinkeinoministeriön työllisyys- ja yrittäjyysosastolla työskentelevä projektipäällikkö Tapani Kojonsaari kertoo seuraavassa, kuinka kolmivuotinen yhteistyö Kuntoutussäätiön kanssa sujui ja mitä hyötyä arvioinnista kehittämisohjelmalle ja ministeriölle oli.

Eteneminen toista tukien

”Käynnistyessään kehittämisohjelmamalli oli uusi tapa tehdä Euroopan sosiaalirahaston projektityötä, ja siksi varmasti haastava sekä meille toteuttajille että arvioitsijalle. Lyhyen alkuhämmennyksen jälkeen molemmat osapuolet pääsivät mielestäni todella nopeasti kiinni ´kehittämisohjelmarakenteen filosofiaan´, ja tässä edettiin kyllä toinen toistaan tukien. Me avasimme ajatuksiamme kehittämisohjelmamallista arvioitsijalle, ja arvioitsija puolestaan löysi mallista isoja linjoja, tavoitteita ja työtapoja, joita me emme olleet ajatelleet.”

Lisää perspektiiviä ja helppolukuista materiaalia

”Kehittämisohjelmatyötä koordinoivan tukirakenteen näkökulmasta kehittävä arviointi antoi meille paljon laajemman perspektiivin kuin mihin olisimme omin voimin kyenneet. Esimerkiksi asioiden kiteytykseen, luokitteluun ja käsitteellistämiseen saatiin aivan korvaamatonta tukea. Arviointiraportit, samoin kuin muut arvioinnin tuottamat materiaalit, olivat koko ajan helppolukuisia ja ymmärrettäviä.”

”Omaksi työkalukseen kehittyi myös tilannekatsaukset arvioitsijoiden kanssa. Näissä tilanteissa joutui/pääsi vakavasti pohtimaan oman projektin/kehittämisohjelman tilaa. Asiaa tunteva arvioitsija osasi kysyä tiukat kysymykset ja uskalsi haastaa tekemisten logiikan. Erittäin hyvä käytäntö, jonka soisin leviävän laajemmaltikin. Tässä tietenkin auttoi pitkä yhteinen historia. En usko että kovin lyhyissä arvioinneissa päästään tälle tasolle ihan käytännön syistäkään.”

Vastinetta tuli

”Yhteistyö sujui todella hyvin, en keksi mitään minkä olisi voinut tehdä paremmin.  Molemmat osapuolet ymmärsivät, että kun tehdään useamman vuoden mittainen arviointi, niin tällöin kannattaa alussa tehdä työlle yleiset raamit, joita sitten tarkastellaan kunakin vuotena erikseen ja täsmennetään tilanteen mukaan. Joustavuus ja reagointikyky ovat avainsanat, jotka toteutuivat hienosti läpi arvioinnin. Arvioinnista jäi todella positiivinen tunne. Veronmaksajien rahoille tuli taatusti vastinetta.”

Lisätietoja Kuntoutussäätiön arviointityöstä

arviointipäällikkö Henna Harju
puh. 040 823 1196
henna.harju@kuntoutussaatio.fi

 


Sisältö päivitetty 06.04.2016

Jaa sivu!

Simple Share Buttons