Suoraan sisältöön

Julkisen sektorin koulutetut työntekijät pysyvät työelämässä pisimpään

Eläkeiän odote ja suoraan vanhuuseläkkeelle jäävien määrä ovat nousseet viime vuosina. Keskimääräistä pidempään työelämässä viihtyvät hallinnon, opetuksen ja terveydenhoidon koulutetut työntekijät.

Juha Siltalan mukaan jaksamista edistää työn sisäinen motivaatio.

– Vanhemmat työntekijät ovat varmempia omasta osaamisestaan eivätkä säntäile turhaan uusien trendien perässä. He malttavat keskittyä omaan ydinosaamiseensa, Siltala luonnehtii.

Siltala arvelee, että ikääntyvien asenteesta voisi monella työpaikalla ottaa opikseen. Suomi on Siltalan mukaan eurooppalaista huippua aikataulujen ja -tahdin tiukkuudessa. Työpaikoilla tulisikin antaa työrauha varsinaiseen työntekoon.

Siltala viittaa tutkimukseen, jonka mukaan työtuntien vähentäminen lisää läsnäoloa ja parantaa tuottavuutta.

– Multitasking on urbaanilegenda. Keskittymiskyky ja työteho vähenevät mitä useampaa asiaa hoitaa samanaikaisesti. Sähköpostiviestiin vastaaminen kesken työpäivän vie paljon aikaa muilta töiltä – ellei ammattina sattumalta ole vastaaja, Siltala kärjistää.

Juha Siltala puhui keskiviikkona Keinoja ja näkökulmia työurien pidentämiseen keskeltä -seminaarissa. Seminaarin järjesti Kuntoutussäätiön Työurien jatkamisen tuki (Jamit) -hanke, joka edistää työhyvinvointia ja tukee työkykyä.


Sisältö päivitetty 06.04.2021

Jaa sivu!

Simple Share Buttons