Suoraan sisältöön

Ammatti – elämän ja kuoleman kysymys?

Tutkimus antaa tarpeellista ja päivitettyä tietoa tilanteessa, jossa ammattirakenteet ovat muutosvaiheessa, työttömyys on yleistynyt eri toimialoille ja alkoholin käyttö lisääntynyt myös työllisillä. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen aineistoon, jossa vuoden 2000 työvoimalle on yhdistetty kuolleisuustiedot vuosilta 2001–07.

25-vuotiaat työttömät miehet riskiryhmä

Tutkimuksen perusteella kuolleisuuserot olivat suuria: 25-vuotiaista tarjoilijoista saavuttaa 65-vuoden eläkeiän 91% naisista ja 78% miehistä, kun vastaava osuus elektroniikka- ja it-alan erityisasiasiantuntijoilla oli 98% naisilla ja 90% miehillä. 25-vuotiaista työttömistä 65 vuoden iän saavuttaisi 87% naisista ja 63% miehistä.

”Kuolleisuustutkimuksella voidaan selvittää eri ammateissa toimivien riskejä, jotka liittyvät työhön ja sosiaalisesti määräytyneisiin elintapoihin. Näihin puuttumalla voidaan ehkäistä työkyvyttömyyttä ja jopa ennenaikaista kuolleisuutta”, Kuntoutussäätiön tutkija Tiina Pensola toteaa.

”Tapaturmia voi sattua kaikille, mutta joissakin ammateissa, kuten muurareilla, kaivosmiehillä ja lakinaisilla niitä on odotettua enemmän. Näissä ammateissa on myös enemmän itsemurhia ja alkoholiin liittyvää kuolleisuutta”, Pensola jatkaa.

Työttömien kuolleisuuteen liittyy alkoholi ja pienituloisuus

Työttömien kuolleisuus alkoholiin liittymättömissä syissä oli miehillä kolmin- ja naisilla kaksinkertaista työllisiin verrattuna. Ainoastaan naisten rintasyövissä työttömillä ei ollut ylikuolleisuutta. Pitkäaikaistyöttömien miesten kuolemantapauksista suurin osa liittyi alkoholiin. Heillä alkoholiin liittyvät syyt lyhensivät elinaikaa 4,2 vuotta ikävälillä 25–64 ja pitkäaikaistyöttömillä naisilla 1,5 vuotta.

Työttömien suurituloisimmassa viidenneksessä kuolleisuus oli samalla tasolla kuin rutiinityötä tekevillä työntekijöillä, mutta alimpaan tuloryhmään kuuluvista miehistä ainoastaan 48 %  saavuttaisi 65 vuoden iän.

Pensola T, Shemeikka R, Kesseli K, Laihiala T, Rinne H, Notkola V. Palkansaaja, yrittäjä, työtön. Kuolleisuus Suomessa 2001–2007.
Helsinki: Kuntoutussäätiön tutkimuksia 84/2012.

Lataa pdf-versio tästä linkistä.

Tilaukset johanna.anttila(at)kuntoutussaatio.fi.
Julkaisu on maksuton.


Sisältö päivitetty 06.04.2021

Jaa sivu!

Simple Share Buttons