Suoraan sisältöön

Sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehula Kuntoutuspäivillä: Kuntoutuksen kokonaisuus hallintaan

– Järjestelmästä aiheutuvasta ihmisten pompottelusta eri toimijoiden välillä on päästävä eroon. Kuntoutuksen ketju ei saa katketa sen vuoksi, että laskun maksaja vaihtuu, ministeri Rehula painotti.

 

– Sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitusta on katsottava kokonaisuutena. Silloin kaikkien eurojen on oltava samalla pöydällä – myös kuntoutuksen. Päällekkäisyyksiä ja muita monikanavaisen rahoituksen ongelmia pitää karsia. Lopputuloksena tulee olla selkeä muutos nykytilanteeseen. Kuinka monet yksityiskohdat tai osa-alueet tulevat muuttumaan, selviää huolellisen valmistelun jälkeen.

 

Ministeri Rehula peräänkuuluttaa kuntoutukselle kokonaisvaltaisia laatumittareita. Suomessa kuntoutukseen käytetään vuosittain 1600 miljoonaa euroa, mutta vaikuttavuutta ei seurata.

 

– Kuntoutukseen pitäisi kehittää valtakunnalliset laatukriteerit. Laatukriteereillä saataisiin työkaluja myös kuntoutuksen kilpailutukseen ja kuntoutuslaitosten toimintaan.

 

Työeläkelaitoksilla ja Kelalla on vaikuttavuustietoa omasta kuntoutuksestaan. Kuntien lääkinnällisen kuntoutuksen määrästä, kustannuksista tai vaikuttavuudesta ei ole tilastotietoja. Sama kuntoutukseen liittyvä tiedonvaje koskee sosiaalipalveluja ja koulutoimea.

 

– Tarvitsemme kokonaisvaltaista tietoa kuntoutuksen tuloksista, rahoituksesta ja asiakasvirroista, jotta toimintaa voitaisiin kehittää, ministeri arvioi.

 

Tiedote sosiaali- ja terveysministeriön sivuilla >>


Sisältö päivitetty 22.08.2016

Jaa sivu!

Simple Share Buttons