Suoraan sisältöön

Kuntouttajamitali Sydänliiton Tulppa-kuntoutukselle

Vaaratekijöiden vähentäminen elintapoja ohjaamalla

– Arvostamme tämän tunnustuksen erittäin korkealle. Paitsi Sydänliitolle, tämä on kunnianosoitus Ulla-Riitta Penttilälle ja hänen 20 vuoden työlleen sydänpotilaiden kuntoutuksessa, Tor Jungman kiitti.
Tulppa on ryhmämuotoinen avokuntoutusohjelma valtimotautipotilaille ja niille, joilla on hoitoa vaativia valtimotaudin vaaratekijöitä. Pääkohderyhmä ovat sepelvaltimotautipotilaat, mutta ohjelma sopii myös tyypin 2 diabeetikoille ja lievistä aivoverenkiertohäiriöistä kärsiville.
Ohjelmassa pyritään ensisijaisesti vähentämään valtimotaudin vaaratekijöitä elintapaohjauksella. Lisäksi pyritään lievittämään myös sairauden mukanaan tuomaa pelkoa ja ahdistusta sekä puuttumaan ajoissa masennukseen.
Tulppa-ohjelma luotiin alun perin tukemaan potilaiden jatkohoitoa kunnissa ja sen toteuttivat terveyskeskukset. Ohjelman kokeiluvaihe toteutettiin Sydänliiton projektina vuosina 1999–2002 Raha-automaattiyhdistyksen tuella 23 itäsuomalaisessa terveyskeskuksessa.
Ohjelmaa toteutetaan pääosin terveyskeskusten kautta kunnissa, joissa toiminta on jo vakiintunut, sekä terveyskeskuksissa, joissa toiminta pystytään käynnistämään omilla resursseilla.
Sydän- ja verenkiertoelinten taudit ovat perinteisesti olleet suomalaisilla yleisempiä kuin muissa maissa. Sepelvaltimotauti on suomalaisilla merkittävä kansansairaus.

Lisätietoja

Kuntoutussäätiö, toimitusjohtaja Veijo Notkola, 040 509 4182
Sydänliitto, terveyspalvelupäällikkö Ulla-Riitta Penttilä, 050 569 8081


Kuntoutussäätiö myöntää kuntouttajamitalin tunnustuksena kuntoutuksen hyväksi suoritetusta merkittävästä toiminnasta. Mitalin saajan toiminnan on oltava ainutlaatuisuudeltaan, esimerkillisyydeltään ja/tai toiminnan laajuuden, vaikuttavuuden tai uutuuden suhteen merkitsevästi maamme kuntoutustoimintaa edistävä. Mitali voidaan myöntää vain Suomessa toimivalle henkilölle, työryhmälle, laitokselle, järjestölle tai kuntoutujalle. Saajan on oltava aktiivisesti mukana Suomen kuntoutustoiminnassa.
Viime vuonna kuntouttajamitalin sai Suomen Mielenterveysseuran varhaiskuntoutustoiminta. Mitalin on suunnitellut Tauno Ruuska.


Sisältö päivitetty 06.04.2016

Jaa sivu!

Simple Share Buttons