Suoraan sisältöön

Lukijärjestöjen ALLVAR-palkinto neuropsykologi Seija Haapasalolle

Seija Haapasalo vastaanottaa ALLVAR-palkinnon.

Seija Haapasalo (vas.) vastaanotti Aalto-maljakon Erilaisten oppijoiden liiton puheenjohtaja Airi Valkamalta tunnustuksena pitkäaikaisesta ja menestyksekkäästä työstään oppimisvaikeuksien parissa.

– Tämän vuoden ALLVAR-palkinnon saaja, neuropsykologi, filosofian tohtori ja erikoistutkija Seija Haapasalo on yksi merkittävimmistä toimijoista oppimisvaikeuksien tunnistamisessa sekä tuki- ja kuntoutusmallien kehittämisessä. Hän on ollut ennakkoluuloton etsijä ja kokeilija, kertoo puheenjohtaja Airi Valkama Erilaisten oppijoiden liitosta ALLVAR-palkinnon perusteista.

– Toimiessaan tutkijana Kuntoutussäätiössä, hän on taitavasti osannut soveltaa tutkimustulokset käytäntöön. Seija Haapasalo on tehnyt saumatonta yhteistyötä oppimisvaikeuksisten etujärjestöjen kanssa niin arjessa kuin monissa hankkeissa, mm. Lukibussi- ja Lukineuvola-hankkeissa, ja erilaisissa lukiverkostoissa parinkymmenen vuoden ajan. Hän on omalla sarallaan ajanut erilaisten oppijoiden oikeuksia kuntoutukseen ja apuvälineiden käyttöön, viimeksi Opi oppimaan -hankkeen parissa. Seija Haapasalon jäädessä eläkkeelle lukitoimijakenttään jää suuri aukko, jota on vaikea täyttää, Airi Valkama jatkaa.

– Oppimisvaikeuksia ei edelleenkään aina tunnisteta, muistuttaa Seija Haapasalo. Aiheeseen liittyy yhä paljon tiedon puutetta ja ymmärtämättömyyttä. Näin oppimisvaikeuksiset eivät saa aina asianmukaista tukea, kun ei pulmaa tunnisteta. On todella epäoikeudenmukaista, että suuri joukko ihmisiä joutuu ehkä koko elämänsä kärsimään haitasta ymmärtämättömyyden takia, sen sijaan että voisivat näyttää vahvuuksiaan.

Seija Haapasalo aloitti aiheen parissa työskentelyn Kuntoutussäätiön neuropsykologina vuonna 1985, erityisluokkalaisten laaja-alaisia oppimisvaikeuksia koskevassa hankkeessa.

ALLVAR-palkinto luovutettiin 5. lokakuuta Erilaisten oppimisen hullujen päivien yhteydessä.


Sisältö päivitetty 07.04.2021

Jaa sivu!

Simple Share Buttons